Krem sułtański podbijał serca Polaków w PRL-u. Poznaj przepis na ten dawny smak luksusu

Dodano:
Krem sułtański Źródło: Shutterstock / Katarzyna Golembowska
Chcesz poczuć, jak smakowała luksusowa egzotyka w peerelowskim wydaniu? Krem sułtański to kulinarna podróż w przeszłość. Prosty przepis na ten rarytas mam od babci.

Krem sułtański to chyba najbardziej legendarny deser z czasów PRL-u. Był szczególnie popularny na przełomie lat 60. i 70. XX wieku. Każdy szanujący się wówczas lokal gastronomiczny miał w swojej karcie tę pozycję. Kremem tym zajadali się bohaterowie kultowych „Dziewczyn do wzięcia”. W filmie z 1972 roku, wyreżyserowanym przez Janusza Kondratiuka staje się on smakiem luksusu, o którym marzą przybyłe do stolicy tytułowe dziewczęta. Deser ten był także popularny w polskich domach – zaradne gospodynie domowe odtwarzały jego legendarny smak.

Deser zawdzięcza swoją nazwę rodzynkom sułtańskim, które były jednym z najważniejszych składników kremu, a w Polsce Ludowej namiastką legendarnych kulinarnych rozkoszy Orientu.

Jak zrobić krem sułtański?

Przygotowanie tego deseru nie jest skomplikowane. Jego bazą jest bita śmietana i nasączone rumem rodzynki. Aby uzyskać idealną konsystencję bitej śmietany, wybieraj śmietankę kremówkę o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym łatwiej ją ubić. Bardzo ważny jest także dodatek cukru pudru, który szybciej się rozpuszcza i lepiej łączy z masą niż tradycyjny cukier. Ubijaj śmietanę na średnich obrotach miksera i bacznie obserwuj, aby jej nie „przebić”. Gdy zaczynają pojawiać się wyraźne ślady mieszadeł, kończ ubijanie.

Porada: bardzo ważne jest schłodzenie śmietany oraz miski i końcówek miksera przed ubijaniem – najlepiej przed szykowaniem deseru włożyć je na 15-20 minut do lodówki.

Przepis: Krem sułtański

Połączenie nasączonych rumem rodzynek z kakao i wieńczącą ten retro deser obowiązkową bitą śmietaną.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
408 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g rodzynek
  • 80 ml rumu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRodzynki zalej rumem i odstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Przełóż 1/3 masy do osobnej miski i wymieszaj ją z kakao.
  2. Formowanie deseruNa dno szklanych pucharków wsyp kilka namoczonych rodzynek, następnie nałóż porcję czekoladowego kremu. Posyp go rodzynkami i umieść porcję bitej śmietany.
  3. DekorowanieDekorowanie Wierzch deseru udekoruj kilkoma rodzynkami.
  4. Schłodzenie deseruWstaw pucharki z kremem do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężały i nabrały odpowiedniej konsystencji.

Jak udekorować krem sułtański?

W tradycyjnej wersji tego deseru w roli dekoracji pojawia się oczywiście bita śmietana, rodzynki, a czasem pokruszone bezy. Moja babcia ozdabiała krem sułtański odrobiną startej czekolady lub posypywała kakao. Krem możesz przyozdobić również orzechami, wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...